Right To Information Act

1.         The Right to information bill having been passed by both houses of parliament received the assent of the president on
            a)         12 Oct 2005                                                   b)         13 Oct 2005  
            c)         15 Jun 2005                                                  d)         None of these           Ans:c
2.         The RTI act enacted by parliament in the
            a)         55th  of the republic of India                       b)         54th  of the republic of India
            c)         56th of the republic of India                                    d)         None of these           Ans:c
3.         RTI act extends to the
a)                 Whole India                                     
b)                 Whole India except nagaland , tribal area & Jammu and Kashmir
c)                  Whole India except Nagaland , tribal area
d)                 Whole India except Jammu and Kashmir                                                           Ans:d
4.         Sec 4,5,12,13,15,16.24.27 & 28 of RTI act come into force at once, ad the remaining provisions of this act shall come into for on
            a)         15 Jun 2005                                                  b)         12 Oct 2005
            c)         The one hundred and twentieth day of its enactment
            d)         Above B&C                                                                                                   Ans: d
5.         Appropriate government means in relation to a public authority which is established, constituted, owned, controlled or substantially financed by funds provided directly or indirectly by
a)         The Central government                            b)         The State government
c)         Union territory administration                    d)         All the above             Ans:d(2a)
6.         Mark the correct option relating to competent authority means:-
            a)         The president or the governor in case of constituted by or under the constitution  b)            Speaker in case of house of people
            c)         The chief justice of high court in case of a high court
            d)         Chief justice of India in case of supreme court                                     
e)         All the above                                                                                                 Ans:e(2e)
7.         Information means  any material in any form
           
            a)         Records, documents, memos                    b)         Opinions & advices
            c)         Circulars, orders, reports                            d)         All the above             Ans:d(2f)
8.         Record include
a)                 Any document, manuscript and file
b)                 Any microfilm , microfiche and facsimile copy of a document
c)                  Any other material produced a computer or any other device
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(2i)
9.         Right to information means
a)                 Inspection of work, documents, records
b)                 Taking notes, extracts or certified copies of documents or records
c)                  Taking a certified samples of material.
d)                 Obtaining information in the form of diskettes, flppoies, tapes
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e(2j)
10.       Information commissions are
            a)         Central information commission               b)         State information commission    
            c)            District information commission                d)         A& B only
            e)         All the above                                                                                                 Ans:d

No comments:

Post a Comment