MODEL QUESTIONS AND ANSWERS FOR IPO EXAM PAPER I(PO ACT)

9:01 AM

The Indian Post Office Act, 1898 (6 of 1898) ,THE GOVERNMENT SAVING BANK ACT, 1873 & THE GOVERNMENT SAVING CERTIFICATES ACT 1959
1.         In 1866 the Post Office Act was enacted in

            a)         1st Jun            1988                           b)         2nd Jul 1878
            c)         1st Jul 1898                           d)         None of these                                   Ans: c

2.         Mark correct option

a)         The expression “postage” means the duty chargeable for the transmission by post of postal articles          
b)         The expression “postage stamps” means any stamp provided by the [Central Government] for denoting postage or other fees or sums payable in respect of postal articles under this Act
c)         The expression “post office” includes every house, building, room, carriage or place used for the purposes of the Post Office.
d)         All the above                                                                                                 Ans: d


3.         Meanings of “in course of transmission by post” and “delivery”for the purposes of this Act


a)         A postal article shall be deemed to be in course of transmission by the post from the time of its being delivered to a post office to the time of its being delivered to the addressee or of its being returned to the sender or otherwise disposed.
b)         The delivery of a postal article of any description to a postman or other person authorized to receive postal articles of that description for the post shall be deemed to be a delivery to a post office
c)         The delivery of a postal article at the house or office of the addressee, or to the addressee or his servant or agent or other person considered to be authorized to receive the article
d)         All the above                                                                                                 Ans: d

4.         Mark the correct option

a)         Common carriers of passengers or goods, and their servants or agents, except as regards letters solely concerning goods in their carts or carriages are forbidden  to convey letter.
b)         Owners and masters of vessels sailing or passing on any river or canal in [India], or between any ports or places in [India] and their servants or agents are forbidden to convey of letter
c)         Exemption from liability for loss, misdelivery, delay or damage.-The [Government] shall not incur any liability by reason of the loss, misdelivery or delay of, or damage to, any postal article in course of transmission by post
d)         No officer of the Post Office shall incur any liability by reason of any such loss, misdelivery, delay or damage, unless he has caused the same fraudulently or by his willful act or default
e)         All the above                                                                                                 Ans: e (5-6)

5.         The Central Government may fix the inland rate published in

            a)         DG orders                                          b)         By letter
            c)         Gazette notification                         d)         None of the above               Ans: c(7)


6.         For the purpose of such registration, every publication, consisting wholly or in great part of political or other news, or of articles relating thereto or to other current topics, with or without advertisements, shall be deemed a newspaper, subject to the following conditions, namely

a)         That it is published in numbers at intervals of not more than thirty one days;
b)         That it has a bona fide list of subscribers
c)         All of the above                                            d)         None of these           Ans: c(9)

7.         Mark correct option

a)         If any postal article on which postage or any other sum chargeable  is refused or returned as aforesaid, or if the addressee is dead or cannot be found, then the sender shall be bound to pay the postage or sum due thereon
b)         If any person refuses to pay any postage or other sum due to be recovered from the person as imposed a fine under this Act.
c)         The official mark of the Post Office denoting that the article has been refused, or that the addressee is dead or cannot be found, shall be prima facie evidence of the fact so denoted
d)         The official mark on a postal article denoting that any postage or other sum is due in respect thereof
e)         All the above                                                                                                 Ans: e(11)

8.         Transmission by post of anything injurious post of tickets, proposals, etc., relating to unauthorized lotteries prohibited is explained in

            a)         Section 18                                                     b)         Section 19,19A
            c)         Section 20                                                     d)         None of these           Ans: b

9.         Where the dispatch or delivery from a post office of letters would be delayed by the dispatch or delivery there from at the same time of book, pattern or sample packets and parcels explained in

a)         Section 18                                                     b)         Section 22
            c)         Section 20                                                     d)         None of these           Ans: b

10.       Prohibition of transmission by post of certain newspapers & Power to detain newspapers explained in

a)         Section 18                                                     b)         Section 22
            c)         Section 27 A,B,C                                         d)         None of these           Ans: c

(Prepared by AB Kantharaja , Mobile 08969822340)

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Flickr Images